STATUL ESTE OBLIGAT SĂ GARANTEZE DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS

Bolile respiratorii reprezintă un real pericol pentru populaţie şi ceea ce este mai grav este faptul că foarte multe persoane nu ştiu că suferă de astfel de afecţiuni. Aceste boli au două cauze principale: fumatul şi poluarea, ambele cauze fiind neglijate atât de către populaţie, cât şi de autorităţi. Din păcate, pacienţii minimalizează efectele nocive ale dependenţei de nicotină şi efectele negative ale poluării la care sunt expuşi zi de zi, iar autorităţile par a fi neinteresate de aceste fenomene, contribuind la creşterea lor, cel mai bun exemplu fiind eliminarea taxei de mediu.

Aşa cum precizează şi Prof. Dr. Florin Mihălţan, în România, aproximativ un milion de persoane suferă de astm bronşic dar doar jumătate dintre acestea, ajung să fie diagnosticate. Mai mult decât atât, aproximativ 9,8% din populaţie suferă de bronhopneumopatia cronică obstructivă, o afecţiune care până în 2020 va fi a patra cauză de mortalitate din lume. Şi în cazul acestei afecţiuni, sub 40% dintre persoane ajung să fie sunt diagnosticate. Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România, o boală fatală, diagnosticată de obicei, doar în stadiile avansate, atunci când mai există puţine şanse de vindecare. Multe dintre afecţiunile pulmonare au un debut ascuns ce este minimalizat de pacienţi, apoi apărând complicaţiile care pot fi catastrofale.

În ceea ce priveşte poluarea şi degradarea mediului înconjurător, acestea reprezintă un pericol iminent pentru România iar autorităţile nu iau nici o măsură în această direcţie. Dreptul la un mediu sănătos este garantat de legislaţia Uniunii Europene şi Constituţia României şi este o responsabilitate a Guvernului.

Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător adoptată de Parlamentul European vizează reducerea poluării atmosferice la niveluri care să minimizeze efectele nocive asupra sănătății umane şi asupra mediului înconjurator şi prevede obligativitatea statelor membre de a defini zone şi aglomerări cu scopul de a evalua şi gestiona calitatea aerului înconjurător, de a monitoriza tendinţele pe termen lung şi de a pune informaţiile la dispoziţia publicului.

Conştientizând importanţa şi necesitatea reducerii poluării, FACIAS a adresat o scrisoare Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, prin care solicită adoptarea unei soluţii fără implicații financiare: interzicerea prin ordonanţă de urgenţă a primei înmatriculări în România a unor autovehicule aflate sub standardul Euro 4.

Această soluţie ar conduce la scăderea numărului de afecţiuni generate de poluare în rândul cetăţenilor, la scăderea numărului de evenimente rutiere generate de defecţiunile autovehiculelor şi ar asigura respectarea obligaţiilor europene asumate de ţara noastră în privinţa poluării.

FACIAS atrage atenţia asupra faptului că sănătatea cetățenilor români trebuie să fie PRIORITATE NAȚIONALĂ, dreptul la un mediu sănătos fiind garantat de Constituția României, iar poluarea este o problemă de interes major în condiţiile în care afectează zilnic întreaga populaţie.

Adresa transmisă de FACIAS Primului Ministru, Viorica Dăncilă