De-a lungul timpului, FACIAS a demarat un o serie de proiecte. Proiectele Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului s-au impartit in doua categorii:

 • Proiecte punctuale, desfasurate in decursul unor perioade limitate de timp caror scop era rezolvarea unor probleme ce amenintau integritatea drepturilorunor categorii de cetateni
 • Proiecte fara o limita de timp cu scopul de a veni in ajutorul tuturor cetatenilor abuzati.

 

Dintre proiectele incheiate amintim:

Sa iesim din Evul Mediu

Acest proiect a fost inspirat  de primul caz al FACIAS, cel al profesoarei de desen muscata de caini, Malina Popa (cainii ii retezasera degetul opozabil al mainii cu care picta in timp ce mergea spre casa, pe o strada din Bucuresti). Cazul a fost intens mediatizat. FACIAS si-a aratat disponibilitatea de a merge in instanta alaturi de ea.

Ulterior, FACIAS a avut luari de pozitie de fiecare data cand au existat cazuri asemanatoare.

Vreau Sa Ajut

Proiectul VreauSaAjut.ro a fost lansat pentru a crea o legatura, o cale de comunicare, intre cei care au nevoie si cei care pot ajuta. Campania a functionat intre 2008-2009 sub forma unui portal online.

Campania „STOP BOC”

In urma anuntarii masurilor de austeritate propuse de Guvernul Romaniei, FACIAS a demarat o campanie la nivel national de strangere de semnaturi impotriva executivului, sub titulatura „STOP BOC”. In urma acestei campanii, FACIAS a publicat o serie de fotografii cu echipaje ale Ministerului Administratiei si Internelor in timp ce acestia filau membrii si voluntarii Fundatiei.

La momentul respectiv FACIAS  acuza Guvernul Emil Boc pentru:

 1. Cresterea galopanta a somajului – peste 1 milion de romani nu au un loc de munca.
 2. Umilirea si saracirea pensionarilor – prin reducerea ilegala a valorii a punctului de pensie, sunt furati peste 4 milioane de romani. Scaderea pensiilor cu 15% este cauzata exclusiv de incompetenta Guvernului Boc.
 3. Reducerea arbitrara a salariilor din sistemul bugetar – prin Legea unitara de salarizare au scazut veniturile a peste 1 milion de romani. Scaderea globala a salariilor cu 25% este nedreapta, nejustificata si nociva pentru economia romaneasca.
 4. Blocajul sistemului de educatie – prin diminuarea drastica a drepturilor salariale si prin politizarea intregului sistem de educatie este afectat chiar viitorul natiunii romane.
 5. Falimentul sistemului sanitar – personalul de specialitate este incorect remunerat, inzestrarea tehnica este invechita, iar multe dintre unitatile sanitare au devenit, din cauza subfinantarii, focare de infectie care pericliteaza viata si sanatatea tuturor cetatenilor romani.
 6. Degradarea dramatica a retetei de infrastructura – niciun kilometru de autostrada nu va fi construit in anul 2010, 43,2% din totalul drumurilor publice din Romania nu sunt asfaltate, iar reteaua feroviara este grav deteriorata, cu consecinte directe asupra sigurantei transportului de persoane si marfuri.
 7. Dezastrul din Agricultura – 1,2 milioane de hectare de teren arabil au ramas nelucrate in anul 2009, iar echiparea cu utilaje agricole este mult sub necesitati si sub media europeana – in Romania exista un tractor la 54 de hectare de teren agricol, in Austria un tractor la 4 hectare!
 8. Prabusirea economiei nationale – In anul 2009 Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut cu 7,2%, iar productia industriala cu 5,7%.
 9. Dispretul pentru Valorile Romanesti – Guvernul Boc sfideaza reperele teatrului romanesc, campionii mondiali si olimpici, scriitorii, artistii, cercetatorii, oamenii de stiinta, creatorii din orice domeniu pentru care refuza sa instituie un Program de respect si recunostinta si carora le reduce brutal indemnizatiile si le interzice cumulul pensiei cu salariul.
 10. Conflictul si dezbinarea din societatea romaneasca – Acuzand nedrept intregi categorii sociale si profesionale, Guvernul Boc a incercat constant sa gaseasca alti vinovati pentru propria incompetenta si a generat o stare de neincredere acuta care poate conduce la disolutia societatii romanesti in ansamblu.

Din aceste 10 motive, s-a solicitat Parlamentului si Presedintelui Romaniei Demiterea Guvernului Emil Boc!

Tot in cadrul acestei campanii, FACIAS a anuntat ca va reprezenta gratuit in instanta toti pensionarii care se vor adresa Fundatiei in eventualitatea reducerii pensiei cu 15%. Peste 100.000 de pensionari s-au adresat FACIAS in urma acestui anunt.

Procesul cu Guvernul Romaniei

In martie 2009, FACIAS a demarat o actiune in instanta impotriva Guvernului Emil Boc, din cauza nepublicarii in termenul prevazut de lege a normelor metodologice ale Legii 1/2009 pentru modificarea si completarea Legii 10/2001.

Pe 10 februarie 2009, FACIAS a anuntat sentinta Curtii de Apel Bucuresti, favorabila reclamantului si care obliga paratul Guvernul Romaniei la publicarea normelor metodologice pentru Legea 1/2009 in termen de 30 de zile. In urma recursului facut de Guvern, pe 24 iunie 2010 a fost stabilit ca prim termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Platforma Civica

In 2011 FACIAS a pus bazele platformei civice. Aceasta isi propunea sa fie un conglomerat de ONG-uri care sa se transforme intr-un for de dezbatere. Din acest proiect au facut parte pe langa FACIAS organizatii majore ale pensionarilor, militarilor in rezerva, artistilor, tinerilor, pacientilor.

Platforma Civica isi propunea  realizarea unei o radiografii a societatii civile romanesti din dorinta de a  stabili, o agenda de actiunea in vedera aducerii unor reglementari, in contextul in care, cele existente si-au dovedit, in repetate randuri, ineficacitatea.

Platforma Civica isi definea trei obiective constitutive:

 1. Sa asigure fortelor civice si personalitatilor stiintifice, culturale si academice un spatiu al dialogului, in care problemele si solutiile specifice fiecarui domeniu major al societatii romanesti sa fie analizate si dezbatute temeinic, nu in maniera superficiala si formala specifica politicienilor.
 2. Sa asigure agregarea diferitelor viziuni privind dezvoltarea Romaniei intr-o strategie comuna – o veritabila alternativa civica pentru viitor. Clasa politica nu a reusit sa ofere tarii o viziune strategica pe termen mediu si lung: e datoria societatii civile sa o faca!
 3. Sa asigure unirea tuturor segmentelor civice compotente – in jurul acestei viziuni comune – intr-o forta civica majora, care sa nu poata fi ignorata de niciun Guvern.

Platforma Civica isi dorea sa asigure, in concluzie, prezenta constanta si influenta a opiniei publice ain dezbaterea socio-politica.