Procesele impotriva statului

De-a lungul timpului, acest tip de activitate s-a desfasurat doar in cazurile grave, in care statul savarseste un abuz asupra unei intregi categorii de persoane.

Proiectul pilot a fost procesul impotriva Guvernului, pentru obligativitatea emiterii de norme pentru Legea 1/2009 (Legea Voiculescu) –  incheiat inaintea finalizarii recursului (prin publicarea normelor de catre guvern). Subiect reluat in 2015 prin plangeri impotriva lui fostului premier Boc etc.

Alte actiuni:

Proces pentru drepturile salariale ale bugetarilor, reesalonat prin Ordonanta de Urgenta – pierdut de Facias in toate fazele.

Contestatie la OUG 111/2010, privind indemnizatia mamelor. Ordonanta respectiva s-a transformat intre timp in lege, insa a fost acceptata exceptia de neconstitutionalitate si s-a transmis Curtii Constitutionale.

Proces impotriva deciziei de taiere a pensiilor. Plangerea noastra a fost respinsa ca inadmisibila la fond. Inainte de incheierea recursului, Curtea Constitutionala a emis o decizie care respecta cerintele noastre, renuntand astfel la proces.

Proces impotriva “mafiei tutunului”, in incercarea de a forta statul sa ia o serie de masuri de care sa beneficieze toti cei afectati de fumul de tigara.